Nasjonale mestere – Larvik

Nasjonale mestere

Denne helgen ble de siste kampene i de nasjonale seriene spilt. Vi har tatt en titt på de viktigste ligaene i Europa.

Danmark
Mester: Viborg
Runner-up: FC Midtjylland
Viborg er tilbake på tronen i dansk håndball. Klubben tok sitt 14. DM-gull, det første siden 2009/10, etter å ha vunnet begge kampene mot FCM i finalespillet. Viborg er kvalifisert for gruppespillet i Champions League. FCM går til kvalifisering. Danmark og Ungarn er de to eneste nasjonene som vet at de får med to lag i turneringen. Øvrige nasjoner må søke på vegne av sine lag.

Ungarn
Mester: Györ
Runner-up: FTC Budapest

Tyskland
Mester: Thürnger HC
Runner-up: HC Leipzig
Den tyske ligaen var også avgjort da vi omtalte dette sist. Ref. samme artikkel som ovenfor.

Frankrike
Mester: Metz Handball
Runner-up: Issy Hand Paris
At Metz skulle gå hen å bli mester kom nok ikke som noen overraskelse. Det som dog var noe overraskende var at finalekampene ble spilt mot Issy Paris. De fleste hadde nok ventet at Fleury Loiret ville ta plassen i finalen. «Norske» Issy Paris tapte sin hjemmekamp med 26-22. I returoppgjøret var Issy lenge det førende laget, men en sterk sluttspurt sendte Metz foran 26-25 til slutt.

Sverige
Mester: Sävehof
Runner-up: Skuru
Sävehof ble svenske mestere for sjette gang og på rad, og det tiende totalt, da de knuste Skuru 38-20 i SM-finalen i Malmø Arena lørdag 24. mai.

Russland
Mester: Dinamo Volgograd
Runner-up: Lada Togliatti
Det så ut til å kunne bli et skifte på toppen i russisk kvinnehåndball etter at Lada tok en viktig borteseier i kamp to av serien på fem. De to neste kampene skulle spilles i Togliatti, noe som tilsa at Lada nå var favoritter. Dinamo slo tilbake og vant kamp tre 29-22. Dagen etter vant Lada kamp fire med 30-26. Den femte og avgjørende kampen ble spilt i Volgograd og der var hjemmelaget sterkest og vant til slutt 30-25.

Romania
Mester: HCM Baia Mare
Runner-up: Corona Brasov
Etter at Oltchim Valcea falt sammen etter forrige sesong var det duket for en ny mester I Romania for første gang på veldig lang tid. Hardtsatsende HCM Baia Mare fylte kjapt rollen som Valcea forlot og var helt overlegne gjennom hele sesongen. Vi kan nevne at restene etter Oltchim, HCM Rm. Valcea overlevde i ligaen med et nødskrik. De fleste regnet nok med nedrykk, men det skjedde altså ikke.

Runner-up: Podravka Vegeta
Her ble det et skifte i toppen. Lokmotiva var sterkest i den avsluttende mesterskapsserien, hvor de balnt annet vant begge oppgjørene mot Podravka. Før sesongen hadde Podravka vunnet 20 av de 21 siste mesterskapene i Kroatia. Imponerende.

Makdonia
Mester: WHC Vardar SCBT
Runner-up: WHC Metalurg
Definitivt ingen overraskelse at Vardar gikk til topps her. Klubben avga dog et poeng til byrival i Skopje Metalurg. Vardar vant serien med ni poengs margin ned til Metalurg.

Montenegro
Mester: Buducnost
Runner-up: ikke funnet
Buducnost har absolutt ingen motstand i den hjemlige serien og tok sitt 26. seriemesterskap. Åtte av disse etter at Montenegro ble selvstendig. De øvrige 18 ble vunnet i den tiden man var en del av Jugolsvia og i union med Serbia.

Slovenia
Mester: RK Krim
Runner-up: GEN-I Zagorje
Krim vant sitt 20. mesterskap på rad i 2014. Krim gikk rett inn i sluttspillet uten å ha deltatt i den hjemlige serien. I finalespillet vant de over GEN-I Zagorje. Bortekampen endte 24-24. På hjemmebane ble det enklere, der vant Krim 37-25.

Østerrike
Mester: Hypo
Runner-up: McDonald’s Wiener Neustadt
«Same procedure» som de siste 37 sesongene. Hypo tok sitt 38. ligamesterskap etter å knust McDonald’s 69-43 over to kamper (32-24 og 37-19).

Polen
Mester: MKS Selgros Lublin
Runner-up: Zaglebie Lubin
Alina Wojtas og MKS Selgros Lublin avgjorde i den femte og siste kamp i finalespillet mot Zaglebie Lubin. Det endte med seier 26-22 i en kamp hvor Wojtas scoret fem mål.